Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΙΝ


Απόσπασμα απ’ το υπό έκδοσιν βιβλίο « Μια Μικρή Ιστορία για τον Αντίχριστο » του Βλαδίμηρου Σολόβιεφ

εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια Βασιλείου Ταμιωλάκη
Μια νέα επιστημονικότατη έκδοση,
καρπός πολυετούς μεταφραστικής και ερευνητικής προσπάθειας!
Σύντομα στα βιβλιοπωλεία!

 

 
Απόσπασμα απ’ το κείμενο

 

« Αλλά τώρα με το νέο του βιβλίο ο Υπεράνθρωπος έφερε με το μέρος του ακόμη και κάποιους από τους προηγούμενους επικριτές και αντιπάλους του. Αυτό το βιβλίο, που γράφτηκε μετά το γεγονός στο βάραθρο, μαρτυρούσε μια μεγαλύτερη δύναμη ευφυίας, απ’ ό,τι είχε δείξει ποτέ στο παρελθόν. Ήταν ένα έργο που αγκάλιαζε τα πάντα και έλυνε κάθε πρόβλημα. Σ’ αυτό το βιβλίο ο ευγενής σεβασμός των αρχαίων παραδόσεων και συμβόλων έστεκε δίπλα δίπλα με έναν τολμηρό και πλήρη ριζοσπαστισμό στη σφαίρα των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Μια απεριόριστη ελευθερία σκέψης συνδυαζόταν με την πιο βαθιά εκτίμηση προς κάθε τι μυστικιστικό. Η απόλυτη ατομοκρατία συνυπήρχε με μια ένθερμη αφοσίωση στη συλλογική ευημερία. Ο πιο υψηλός ιδεαλισμός των θεωρητικών αρχών συμπορευόταν με την απόλυτη ακρίβεια στις πρακτικές αναγκαιότητες της ζωής. Και όλα αυτά είχαν αναμιχθεί και συνενωθεί σε ένα στέρεο σώμα με τέτοια καλλιτεχνική ιδιοφυία, ώστε κάθε στοχαστής και κάθε άνδρας της δράσης, όσο μονόπλευρος και αν είχε υπάρξει στο παρελθόν, να μπορεί εύκολα να δει και να αποδεχτεί το όλο μοντέλο, απ’ τη δική του ιδιαίτερη θεώρηση, χωρίς να θυσιάζει τίποτε για την ίδια την αλήθεια, χωρίς, πραγματικά, να αίρεται πάνω απ’ το Εγώ του, χωρίς, κατ’ ουσίαν, να απαρνιέται το μονόπλευρο της θέσης του, χωρίς να διορθώνει την ανεπάρκεια των θεωρήσεων και επιθυμιών του, χωρίς να συμπληρώνει τις ελλείψεις του.

            Το θαυμάσιο βιβλίο, αμέσως, μεταφράστηκε στις γλώσσες όλων των πολιτισμένων εθνών, και πολλών από τα μη πολιτισμένα επίσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χιλιάδες εφημερίδες σε όλα τα μέρη του κόσμου ήταν γεμάτες με τις διαφημίσεις των εκδοτών και τους επαίνους των κριτικών. Φτηνές εκδόσεις με πορτραίτα του συγγραφέα πωλούνταν κατά εκατομμύρια αντίτυπα, και όλος ο πολιτισμένος κόσμος – που, τώρα, ήταν, σχεδόν, όλη η Υδρόγειος – αντηχούσε τη δόξα του ασύγκριτου, του μεγάλου, του μοναδικού! Κανένας δεν ύψωσε τη φωνή του ενάντια στο βιβλίο. Για κάθε θέμα έγινε αποδεκτό από όλους ως η αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας. Σ’ αυτό το βιβλίο, όλο το παρελθόν αντιμετωπιζόταν με όλη την οφειλόμενη δικαιοσύνη. Όλο το παρόν αξιολογούνταν με τόση αντικειμενικότητα και καθολικότητα· και το πιο ευτυχές μέλλον προσεγγιζόταν με τέτοιο πειστικό και πρακτικό τρόπο, ώστε καθένας δεν μπορούσε παρά να πει: « Εδώ, επιτέλους, έχουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Εδώ είναι το ιδεώδες, το οποίο δεν είναι μια ουτοπία. Εδώ είναι ένα σχήμα, το οποίο δεν είναι όνειρο ». Και ο υπέροχος συγγραφέας όχι μόνο τους εντυπωσίαζε όλους, αλλά και ήταν σύμφωνος με τον καθένα, έτσι ώστε εκπληρώθηκε ο λόγος του Χριστού: “ Ἐγὼ ἐλήλυθα ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Πατρός μου καὶ οὐ λαμβάνετέ με. Ἐὰν ἄλλος ἔλθῃ ἐν τῷ ὀνόματι τῷ ἰδίῳ ἐκεῖνον λήψεσθε ”[1]. Γιατί είναι απαραίτητο να είναι σύμφωνος, για να γίνει αποδεκτός ».Απόσπασμα απ’ την εισαγωγή

 « Πέντε είναι τα στοιχεία που ο Soloviev, όπως σημειώνει ο ίδιος, χρησιμοποίησε για τη συγγραφή της Μικρής Ιστορίας για τον Αντίχριστο.

  1. Η Αγία Γραφή.
  2. Η Παράδοση της Εκκλησίας.
  3. Τα ιστορικά δεδομένα της εποχής του.
  4. Η κοινή λογική.
  5. Η φαντασία.
                Ο Soloviev αξιοποίησε αυτά τα στοιχεία με επιτυχία και δημιούργησε ένα κείμενο συναρπαστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο μυθιστορηματικός τρόπος γραφής που χρησιμοποιεί ο ρώσος φιλόσοφος το καθιστά εύληπτο και προσιτό, ακόμη και στον πιο απλό αναγνώστη. Είναι σοφά γραμμένο και, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σε πληροφορεί και σε προβληματίζει. Ο Soloviev κατορθώνει σε λίγες σελίδες ό,τι άλλοι δεν επιτυγχάνουν με σειρές βιβλίων.
                Ο Soloviev συνελάμβανε τα μηνύματα του καιρού του. Είχε διορατικότητα. Οι προβλέψεις του για τις εξελίξεις στις διάφορες χριστιανικές ομολογίες, στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, στο κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Η ψυχογραφία του Αντιχρίστου είναι πολύ επιτυχημένη. Η υπερηφάνεια του « θηρίου », ο φθόνος και το μίσος του προς τον Ιησού Χριστό περιγράφονται παραστατικότατα ».


[1] Ιω. 5,43.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου